dijitaltarim

Dijital Tarım

Tarımsal değer zinciri boyunca elektronik veri ve / veya bilgileri dijital olarak toplayan, depolayan, analiz eden ve son kullanıcıya aktaran araçları ifade eder. Veriler kimi zaman sensörlerle kimi zaman da uydu ve drone gibi yeni nesil teknolojilerle toplanır. Toplanan veriler çeşitli algoritmalarla anlamlandırılarak çiftçilere web ara yüzleri ve / veya mobil uygulamalar ile aktarılır. Çiftçiler bu bilgileri hem verimlerini arttırmada hem de girdi maliyetlerini düşürmede kullanır.

Ancak başlı başına bu bilgiler tarım gibi çok karmaşık bir alanda yeterli olmaz. Geleneksel bilgi ile de yoğrulmalı ve saha gözlemeri ile sürekli kontrol edilmelidir. Geçmiş yıllarda yapılan uygulamalar mutlaka göz önünde bulundurulmalı ve değişen iklim şartları da göz önünde bulundurulmalıdır. Unutulmamalıdır ki tarım sahada yapılan dijital tarım geliştirmeleriyle başarılı sağlayabilir. Dijital tarım işte bu yüzden yarı otomatik bir süreçtir.

Dijital tarım uygulamalarından kullanılan makine öğrenmesi ve yapay zeka gibi teknolojiler tüm Dünya’da deneme aşamasında olup, etiketlenmiş veri azlığı sebebiyle henüz gelişimini tam anlamıyla tamamlamamıştır. Üstelik değişen iklim ve çevre şartları sebebiyle bu daha da ötelenecek gibi gözükmektedir.

Dijital tarıma ilgi duyan bir çok sektör bulunmaktadır. Bu sektörler tarım ile çok yakından alakalıdır. Bankacılık, lojistik, kimya, vb. sektörlerde ürün ve hizmet üreten bir çok şirketin dijital tarım uygulamaları mevcuttur. Bu uygulamaların amacı çiftçilere fayda sağlayarak ürünlerinin ve / veya markalarının tanıtımını yapmaktır. Ancak bu uygulamalar pek de istenen seviyelerde kullanıcı kitlelerine ulaşamamaktadır. Çünkü sahadan uzak ve kullanıcıların anlayacağı basitliğe indirgenmemiştir.

Tarım bir hobi veya zorunlu bir vatandaşlık görevi değil; stratejik öneme sahip milli ekonominin de temeli olan, küresel bağlantıları olan iktisadi ve stratejik bir faaliyettir. Özellikle su varlığını, iklime bağlı hava değişikliklerini dikkate almayan hiç bir tarımsal üretim veya dijital tarım uygulaması başarılı olamaz. Bu vakitten sonra tarımsal üretimi de, ürün desenini de su ve anı hava değişimleri belirleyecek gibi gözükmektedir.

Dijital Tarım Uygulamasının tarımsal değer zinciri boyunca 5 maddede toplanan başlıklar nelerdir?

  • Tarım ve hayvancılığın envanterinin çıkarılması,
  • Çiftçilerin girdi maliyetlerini düşürmek ve üretimi arttırılması
  • Çifçilerin örgütlü bir şekilde yani Kooperatifçilikle hareket edilmesi
  • Ürünlerin doğru fiyattan satılması
  • Tarım politikasının ve planlamasının yapılması şeklindedir.

 

Dijital tarım uygulamalarından kimileri sensörlerle, uydu verileriyle ve tarıma özgü yapay zeka destekli algoritmalarla envanter çıkarılmasını sağlarken, konusunda uzman akademisyenlerin yayınları ve çiftçilerin de tecrübeleriyle verimin arttırlmasını ve girdi maliyetlerinin düşürülmesini sağlarlar. Tek başına verimin arttılması ve girdi maliyetlerinin düşürlmesi de yeterli değildir. Ürünü doğru fiyatının belirlenerek doğru fiyattan satılması sağlanmalıdır.

Unutulmamalıdır ki pandemi ile değişen şartlarda tarım en önemli ve stratejik sektör haline gelmiştir.
Dijitalleşmede en alt seviyede olan tarım sektörünün geleceğini; yenilikçi, uzun soluklu, sürdürülebilir,
çağın gerekliliği ile teknolojiyi en iyi harmanlayan dijiltal tarım uygulamaları ve platformları
belirleyecektir.

İmeceMobil olarak geleneksel tarım ile teknolojiyi buluşturarak çiftçilerimize hizmet etmeye devam
edeceğiz.

3 thoughts on “Dijital Tarım Nedir ?

  1. Hadi bismillah. Başlıyoruz.

  2. Toprak cinsini nasil tesbit edebilirim.?

    • Merhaba Turhan Bey,
      Öncelikle iyi bayramlar dileriz.
      Bu soruyu İmeceMobil üzerindeki uzmana sor özelliğini kullanarak toprak konusunda uzman ziraat mühendislerine ücretsiz bir şekilde sorabilirsiniz.

Yoruma kapalı.

Diğer Paylaşımlar

RAPORLAR