
Fidan Dikimi | Fidan Nasıl Dikilir ?
Dikimden Önce
Fidan dikimi için köklerin yeterince gelişmesi ve saçak köklerinin homojen olarak dağılması gerekir. Fidan kökleri kök ur nematodları gibi zararlılara karşı kontrol edilmelidir. Kökler kurumamalı nemli kalacak şekilde muhafaza edilmelidir. Kökün görevi, bitkiyi toprağa bağlamak, topraktan su ve su içerisinde erimiş halde bulunan tuzları emerek gövdeye iletmektir.
Fidan Dikimi

1 – Çukur açma
Önce çapa, bel küreği veya kepçe ile toprağınızın yapısına göre 100cm ile 150cm derinliğinde yine 50-60cm genişliğinde bir çukur açın. Açtığınız çukurdan çıkan toprakları yüzeye dağıtın ve dikim sırasında kullanmayın.

2 – Gübre ekleme
Dikim sırasında kullanılmak üzere 1/3 oranında yüzey toprağı, 1/3 oranında yanmış büyükbaş çiftlik gübresi ve 1/3 oranında dere kumundan oluşan karışım hazırlanır.
Yaptırdığımız toprak analizine göre en dipte (400-500gr) ve en üstte 200-300gr) kullanılmak üzere fidan başına (600-800gr) kimyasal gübre hazır bulundurulur.
Sırasıyla;
- En alta yaptırdığımız toprak analizine göre 400-500gr kimyasal gübre uygulaması yapılır.
- Yukarıdaki oranlarda hazırladığımız yüzey toprağı, dere kumu ve çiftlik gübresinden oluşan karışım üstten 40cm kalıncaya kadar çukura koyulur.

3 – Fidan dikimi
Fidanın yaralı aşı kısmı güneye bakacak ve topraktan 6-8cm yukarıda kalacak şekilde fidan çukura oturtulur.Tekrar karışım toprağı ile fidan dikimi yapılır.

4 – Baskı uygulama
Fidan çevresine ayak ile kökleri koparmayacak şekilde ve aynı zamanda köklerinde hava almasını engelleyecek şekilde baskı uygulanır. Yüzey toprağına 200-300 gr kimyasal uygulayarak çepi ile hafifçe gübrenin üzeri örtülür.

5 – Kazık yerleştirme
Fidan kazığı etkin rüzgarlardan korumak için uygun yöne koyulur.

6 – Bağlama ve sulama
Fidan kazığına gövdeyi tahriş etmeyecek bir bağ ile tutturulur. Can suyu verilerek dikim işlemi tamamlanır.
Uydu destekli gübreleme servisi ile doğru gübreleme yapın %45’e kadar verim artışı sağlayın.
Tarım ve hayvancılıkla ilgili İmeceMobil uygulamasından alanında uzman ziraat mühendisleri ve veterinerlere ücretsiz bir şekilde soru sorabilirsiniz.
Sayın yetkili
Benim iznik derdiyle 14 dönüm yerim var. Buraya hangi ürünü dikersem daha verimli bir iş yapmış olurum. Papaz erik, ceviz ve nektarin düşünüyorum
Toprak tahlilde hepsi içinde uygun.
Merhabalar, sorunuzu İmeceMobil uygulamasını yükleyip alanında uzman ziraat mühendislerine ücretsiz bir şekilde sorabilirsiniz.
İndirme linki https://imecemobil.link/directweb
Mrb ben Ağrı’dan yazıyorum meyve ağacı ekimi yapmak istiyorum acaba bu konuda bana yardımcı olabilirmisiniz hangi fidanı nezaman eksem uygun olur teşekkürler
Merhabalar, sorunuzu İmeceMobil uygulamasını yükleyip alanında uzman ziraat mühendislerine ücretsiz bir şekilde sorabilirsiniz.
İndirme linki https://imecemobil.link/directweb
Çok güzel hazır bir açıklama tebrik ediyorum
Teşekkür ederiz.
Net anlasilir ve okumasi keyifli bilgi icin tesekkurler
Teşekkür ederiz.