Buğdayda Pas Hastalığı

Buğdayda sarı pas, kahverengi pas, kara pas olmak üzere 3 çeşit pas hastalığı vardır;

Erken dönemde görülen pas türü sarı pas olup en önemlisi budur.

Kahverengi ve kara pas geç görüldüğünden ekonomik öneme sahip değildir.

Sarı pas, yarakların üst yüzeyinde makina dikişi şeklinde ve sarı renkte püstüller oluşur. Bu püstüllerin dizilişi bir çizgiyi andırdığı için bu pasa çizgi pası da denilir.

Kahverengi pas, genellikle yapraklarda görülür ve bu nedenle yaprak pası da denir. Portakal sarı renginde veya koyu kahverengidir.

Kara pas, buğdayın yaprak, sap ve başaklarında görülür. İlk belirtiler, yaprak ve saplarda oldukça büyük, oval ve uzunca koyu turuncu, çoğunlukla kahverengi püstüllerdir. Püstüllerin yaprak epidermisini patlatarak yırtması nedeniyle, püstülleri çevreleyen epidermis beyaz yaka şeklini alır.

İlk belirtiyi gördüğünüzde ilaçlamaya başlayıp 15-20 gün arayla hastalığın seyrine göre ilaçlamaya devam edebilirsiniz.

Sapa kalkma döneminden itibaren başak dönemine kadar hastalık riski oluştuğunda kullanılabilir. Hasada 1 ay kala bitki olgunlaşma dönemine girdiğinden bu zamanda ilaçlama yapılmamalıdır

Kimyasal Mücadelede Kullanılacak İlaçlar ve Dozları: İl/ilçe Müdürlükleri ve reçete yazma yetkisi bulunan kişilerce belirlenmelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Diğer Paylaşımlar