Arıcılık Nedir? Arıcılığın Tarihçesi, Ekonomisi, Özellikleri ve Kullanımları

Arıcılık Nedir?

Arıcılık:  Bal arılarının yaşamsal özelliklerini değerlendirerek fenni ya da doğal kovanlar kullanılarak bitkilerin çiçek ve ağaç salgılarından elde edilen polen, nektar, su, propolis gibi ürünleri toplayarak kovana taşıyıp mide salgıları ile işlemesi sonucunda elde edilen insan için faydalı besin maddesi elde edilmesi için yapılan tarımsal faaliyettir.

Arıcılığın Tarihçesi

  • Arılar insanlardan daha önce var oldu.
  • Yaklaşık arılar 27, insanlar 10 milyon yıldır dünyada var.
  • Arıcılığın geçmişi M.Ö. 7000 yıllarına kadar geriye gitmektedir (Mağaralara çizilen resimler, arı fosilleri).
  • Anadolu’da M.Ö. 1300 yıllarına ait olduğu sanılan Boğazköy’deki taş yazıtlar bulunmuştur.
  • Modern arıcılığın gelişmesi 1700’lü yıllarda başlamıştır.
  • Teknik arıcılık 1800’lü yıllardan itibaren hayatımızda yer almaya başlamıştır.

Dünyada ve Türkiye’de Arıcılık

Dünyada (2018 Verileri)

  • Kovan Sayısı……..…………..……….. 92 milyon
  • Bal Üretimi…………………………..….. 1.850.000 Ton
  • Koloni Başına Ort. Bal Üretimi..…20,6 Kg
  • Bal üretimi, bitkisel üretimde tozlaşma, apiterapi ve hobi için.
  • ABD’de arıcıların en büyük gelir kaynağı kolonilerini kiraya vermektir (100 -150 $/koloni, 3 hafta için).
  • ABD, Rusya, Çin, Romanya gibi bazı ülkelerde apiterapi çalışmaları ileri düzeydedir.
  • Bal üretimine ek olarak diğer arı ürünleri üretimi yaygındır.

TÜRKİYE’DE (2017 Verileri)

  • Kovan Sayısı…………………………………….. 80 milyon
  • Bal üretimi………………………………………… 109 bin Ton
  • Koloni Başına Ort. Bal Üretimi……………14 Kg
  • Bal üretimine ek olarak diğer arı ürünleri üretimi yaygındır.

ARICILIĞI GELİŞMİŞ ÜLKELERDE

  • Koloni Başına Ort. Bal Üretimi………35 – 50 Kg / kol

Dünyadaki Üretim Miktarları

FAO Verileri (arıcılık)

Türkiye’deki Üretim Miktarları

Türkiye Bal Üretim Miktarları - Arıcılık

İthalat Miktarları

İthalat Miktarları

  • Dış Ticarette Çin Halk Cumhuriyeti 126 bin Ton İle 1. sıradadır.
  • Türkiye 15. sıradadır.

Ülke Ekonomisindeki Yeri

Türkiye’de Arıcılık

  • Yaklaşık 85.000 aile için geçim kaynağı
  • En ucuz ve en kolay istihdam kaynağı
  • Bitkisel üretimde verim ve kalite artışı sağlaması
  • Bal dışında insan sağlığı yönünden önem arz eden; polen, arı sütü, propolis ve arı zehri gibi ürünler üretmesi
  • Bal üretim değeri 115.000.000 kg X 20 TL= 2.300.000.000 TL
  • Bitkisel üretime katkısı Bal üretim değerinin 10-20 katı olduğu

Arıları Tanıyalım

Arı görseli - arıcılık

 

Arılar Dünyamız ve Yaşantımızda NEDEN Çok Önemlidir?

  • Çiçekleri Tozlanması (Polonizasyon)
  • Bir çok bitkinin üremesini sağlama

En Önemli Arı Irkları:

  • Kafkas
  • İtalyan
  • Karniyol
  • Anadolu

Bir Kovanda 3 Çeşit Arı vardır:

  1. Ana Arı
  2. İşçi Arı
  3. Erkek Arı

EKONOMİK VE BAŞARILI ARICILIĞIN İLK ŞARTI

  • Genç ve kaliteli ana arılı güçlü kolonilerle çalışmaktır.

Arı görevleri (arıcılık)

Arı Ne Üretir?

  • Bal
  • Polen
  • Propolis
  • Arı Sütü
  • Arı zehri

Balın Sınıflandırılması:

  • Çiçek
  • Salgı,
  • Süzme-Petekli

Balın Sağlık Değerleri ve Koruyucu Etkileri:

Geleneksel olarak bal; göz hastalıkları, bronşiyal astım, boğaz enfeksiyonları, tüberküloz, susuzluk, hıçkırık, yorgunluk, baş dönmesi, hepatit, kabızlık, solucan istilası, basur, egzama, ülser ve yaraların tedavisinde ve ek besleyici olarak kullanılır. Balın bileşenlerinin antioksidan, antimikrobiyal, antiinflamatuar, antiproliferatif, antikanser ve antimetastatik etkiler gösterdiği bildirilmiştir. Birçok kanıt, balın yaraların, diyabetes mellitusun (şeker hastalığı), kanserin, astımın ve ayrıca kardiyovasküler, nörolojik ve gastrointestinal hastalıkların kontrolünde ve tedavisinde kullanıldığını göstermektedir.

Bal, fitokimyasal, antienflamatuar, antimikrobiyal ve antioksidan özellikleriyle hastalıkların tedavisinde potansiyel bir terapötik role sahiptir. Antioksidan görevi gören flavonoidler ve polifenoller balda bulunan iki ana biyoaktif moleküldür. Modern bilimsel literatüre göre bal, diyabetes mellitus (şeker hastalığı), solunum, gastrointestinal, kardiyovasküler ve sinir sistemleri gibi çeşitli hastalık durumlarının tedavisinde faydalı olabilir ve koruyucu etkilere sahiptir, hatta bal içinde birçok antioksidan türü bulunduğundan kanser tedavisinde faydalıdır. Sonuç olarak bal, çeşitli tıbbi amaçlar için doğal bir terapötik ajan olarak düşünülebilir. Hastalık koşullarının yönetiminde balın kullanılmasını öneren yeterli kanıt mevcuttur. Bu gerçeklere dayanarak, balın klinik servislerde kullanılması şiddetle tavsiye edilir.

Kültür Bitkileri

  • Yem Bitkileri (Yonca, Korunga, Kolza, Arı otu)
  • Endüstri Bitkileri (Pamuk, Ayçiçeği, Susam)
  • Tıbbi Bitkiler (Kekik, Adaçayı)

Doğal Bitkiler

  • Ballıbaba
  • Geven
  • Kargan (Karabaş)

Ağaçlar ve Çalılar

  • Meyve Ağaçları (Tüm meyve türleri – Kaliteli polen)
  • Kestane, Okaliptüs, Akasya, söğüt, İğde, Erguvan, Defne, Püren

Balların İsimleri

Orijinine Göre 

  • Çiçek Balı
  • Salgı Balı

Tüketim Şekline Göre 

  • Süzme Bal
  • Petekli Bal

Bitki Adına Göre

  • Akasya Balı
  • Kekik Balı
  • Kestane Balı

Üretim Yerine göre

  • Kara Kovan Balı 
  • Anzer Balı 

Arıcılık Tipleri

İki tip Arıcılık Vardır:

  • Sabit Arıcılık
  • Gezginci Arıcılık

Avantajları

  • Teknik ve profesyonel arıcılığın gereği
  • Kolonileri güçlendirmek-geliştirmek
  • Bal ve diğer arı ürünlerinin üretimini gerçekleştirmek
  • Verim artışı sağlamak

Dezavantajları

  • Maliyeti yüksek
  • Zor yaşam koşulları

Tehditleri

  • Arı hastalık ve zararlılarının ülke genelinde yayılması
  • Arı ve kolonilerin zirai mücadele ilaç uygulamalarından zarar görmesi

Mobil Arıcılık

Mobil Arıcılık (MAS) Sistemi

Çiftçi Uygulamaları:

  • Bakım (ilaçlama, Çıta yerleştme vs)
  • Besleme (Şeker- Kek vs)
  • Taşıma (Yükleme-İndirme)
  • Koruma (Ayı- Arıkuşu- Yaban Arıları)

Risk ve Sigorta 

Arıcılık Riskleri

  • İklimsel Riskler
    1. Kuraklıktan kaynaklı yağış yetersizliği
    2. Çiçek yada böcek yetersizliği
  • Doğa Riskleri
  • Ayı saldırıları
  • Kaza ve Heyelan
  • Hırsızlık

Arıcılık Yatırım Maliyeleri

  • Kovan (iki kat 20 Çıtalı) 500 TL/adet
  • Kraliçe (Ana Arı):250 TL
  • Diğer Malzemeler:250 TL/adet
  • Toplam1 Kovan Arı: 1000 TL/adet
  • Gezginci arıcılıkta Ekonomik ölçek: 250-300 Adet Kovan
  • 300 Kovanlık İşletme Yatırım Maliyeti: 300.000 TL
  • 1 Adet İkinci El Panelvan Araç Maliyeti:120.000 TL
                    • Toplam: 420.000 TL

Arı Değer Zinciri

Arıcılığın Çiçek Fenolojisi

Gezginci Arıcıların Yol Güzergahları

Gezginci Arıcıların Yol Durakları

Arıcılık İşletme Maliyetleri

Arıcılıkta Ekonomik Ölçek:

  • Sabit Arıcılıkta 15-20 Adet.
  • Gezginci Arıcılıkta 120 Adettir.

İklim Koşulları ve Oluşan Rekolte

  • Ülkelerin bal stokları
  • Alıcılar/işleyiciler arasında oluşan
  • Rekabet koşulları
  • Balın cinsi
  • Balın kalitesi
  • Pazarlama şekli ve olanakları
  • İhracat imkanları, kapasiteleri
  • Döviz dalgalanması
  • Coğrafik ürün özelliği
  • Tanıtım/Bilinirlilik

Tarım ve hayvancılıkla ilgili İmeceMobil uygulamasından alanında uzman ziraat mühendisleri ve veterinerlere ücretsiz bir şekilde soru sorabilirsiniz.

Kaynak: Bu yazıda Frankfurt School tarafından İş Bankası için hazırlanan rapordan ve Honey and Health: A Review of Recent Clincal Research adlı makaleden yararlanılmıştır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Diğer Paylaşımlar