Tarım Sigortası Nedir ? Püf Noktaları

Çiftçilik doğal risklere açıktır. Don, dolu, aşırı yağış, kuraklık ve fırtına gibi hadiseler tüm emeğinizin heba olmasına yol açabilir. Hayvancılık yapıyorsanız bu sefer hastalıklar, zehirlenmeler, yavru atmalar var. Çiftçinin riski bu kadar büyük olduğu için, aslında sizi sigortalamak da, sigortacı açısından çok riskli ve zor bir iştir. Bu yüzden tarım sigortaları aslında çok pahalıdır. Fakat dünyanın birçok ülkesinde, devlet, bu masrafın azaltılması için devreye girer ve sigorta priminin bir kısmını karşılar. Üstelik hasarlar çok arttığı zaman, sigorta şirketlerine de teminat verir. Onların karşılayamadığı kısmı da devlet öder. Bu destekler verildiğinde, çiftçinin ürününü sigortalamak mümkün olur.

Bizim ülkemizde de devletin desteklediği, çok kapsamlı ve başarılı bir tarım sigortası sistemi var. Adı TARSİM olan bu sistem 2006 yılından bu yana çiftçileri sigortalıyor. 2020 yılı itibariyle, yaklaşık 500 bin çiftçi bu sigortadan istifade ediyor. Sistem zorunlu değil, isterseniz yaptırıyorsunuz.

Tarım sigortalarının püf noktaları:

  • Primlerin %50-66’sı devletten!
  • Tek şart kayıtlı bir çiftçi olmanız!
  • Prim miktarı tüm sigorta şirketlerinde aynı!
  • Sigortanızın kapsamı ve hasarın ne kadarının karşılanacağı size bağlı!
  • Hasar olduğunda TARSİM’e haber vermeniz yeterli!

 

Primlerin yarısını, bazen yarısından fazlasını devlet karşılıyor. Siz sadece geri kalanını ödüyorsunuz.

TARSİM yaptırabilmek için tek şart ÇKS’nizin olması, veya hayvanlarınız varsa onların kayıtlı olması.

Hangi sigorta şirketine giderseniz gidin, TARSİM sigortası yaptıracağınızda primler değişmez ve aynıdır.

Fakat, sigortanızın hangi riskleri kapsayıp kapsamadığını, riskin ne kadarı kapsadığını mutlaka konuşmanız lazım.

Sigorta yaptırdıktan sonra, ürününüzde hasar olursa tek yapmanız gereken hemen TARSİM’in çağrı merkezini aramak ve durumu bildirmek. Bunu yaptığınızda TARSİM size bir eksper gönderip, hasarınızı inceleyecektir. TARSİM hasar bildirimini bitkisel üretim sigortalarında İmeceMobil üzerinden tek tuşla yapabileceğinizi de belirtmek isteriz. İmeceMobil’i ücretsiz olarak tüm çiftçiler indirebilir ve kullanabilir.

Hasar tespitinden sonra, ödemelerin geç yapıldığı veya eksik yapıldığına dair şikayetler de duyulmaktadır.

Değerli çiftçiler, en başta söylemiştik, TARSİM’in işi hiç kolay değildir. Sizin bir yıllık emeğinizi hesap etmek, araştırmak, paranızı yatırmak elbette biraz vakit alacaktır. Sadece TARSİM’de değil, diğer sigortalarda da hasar tespiti ve ödemeler çok vakit almaktadır. Hasar ödemelerinin miktarını ise, sigortayı yaptırmadan önce sigorta acentesi ile konuşursanız, ileride olabilecek yanlış anlaşılmaları engellemiş olursunuz. 

TARSİM çeşitleri:

  • Bitkisel ürün (tüm ürünler)
  • Kuraklık (tahıllar, mercimek, nohut)
  • Sera
  • Büyükbaş hayvan (sığır, manda)
  • Küçükbaş hayvan (koyun, keçi)
  • Kümes hayvanları (tavuk, hindi, kaz, ördek, devekuşu)
  • Su ürünleri (balıklar)
  • Arıcılık (arılı kovan)

 

Peki hangi ürünler için TARSİM sigortası mevcut, birlikte görelim. Ekranda gördüğünüz gibi çiftçiliğin her çeşidi için TARSİM sigortası mevcut. Yeter ki bir sigorta şirketine veya banka şubesine gidip TARSİM yapıp yapmadığını sorun. Gerekli bilgileri TARSİM’in web sitesinden de bulabilirsiniz.

Kaynak: Bu yazı Frankfurt School tarafından İş Bankası için hazırlanmıştır.

Diğer Paylaşımlar

RAPORLAR