SETBİR’den süt ve ürünlerine ilişkin ‘Politika Belgesi’

AB Sivil Toplum Diyalogu VI Programı kapsamında yürütülen, SETBİR ve İtalyan Gıda Endüstrisi Federasyonunun proje ortağı olduğu ‘Süt Değerlidir: Tek İhtiyacımız Kaliteli Süt’ konulu projenin kapanış etkinliği Ankara’da gerçekleştirildi.Proje kapsamında Türkiye’de çiğ sütün kalitesini iyileştirmek amacıyla kısa, orta ve uzun vadede uygulanabilecek önerileri içeren ‘Politika Belgesi’ kamuoyuyla paylaşıldı.Belgede yer alan tespitlere göre, Türkiye’de çiğ süt kalitesi bakımından eksikliklerin olmasının temelinde çiftlik ölçeklerinin küçük ve dağınık olması bulunuyor.Belgede, çiğ sütün kalitesinin geliştirilmesine yönelik öneriler ve eylem planları şöyle sıralandı:Sanayicilerin Avrupa, ABD, Japonya ve Çin’e ihracat yapabilme yeterliliğine sahip olmasının yanında teknoloji kullanımlarının yüksek seviyede bulunduğunu belirten SETBİR Kurulu Başkanı İsa Coşkun Coşkun, “Süt ve süt ürünlerinde kalite standartlarını iyileştirirsek, verimliliği artırırsak ve teşvik sistemimizi gözden geçirirsek, üretim miktarımızı ve 500 milyon dolarlık ihracatımızı çok daha yukarı çekebilme potansiyelimiz var.” dedi.Türkiye’de insanların önemli kısmının açık süt, sokak sütü, kontrolsüz ve kalitesiz süt satın aldığını dile getiren Coşkun, bu durumun ciddi halk sağlığı riskleri barındırdığına dikkati çekti.

 

Kaynak: https://www.dunya.com/sektorler/setbirden-sut-ve-urunlerine-iliskin-politika-belgesi-haberi-661121

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Diğer Paylaşımlar