Pamukta ralli hız kesmiyor

Pamuk vadeli kontratları, kötü hava koşullarının kilit üreticilerde mahsulü olumsuz etkilemesi ve Çin’in ithalatı artırmasının etkisi ile rallisini sürdürerek 10 yıllık zirvesini yeniledi. En aktif işlem gören kontratın fiyatı Cuma günü New York’ta yüzde 3 artarak pound başına 1,1495 dolara kadar çıktı.
Fiyatlar son 12 ayda yaklaşık yüzde 70 yükseldi ve bu durum, küresel giyim üreticilerinin maliyetlerini artırıyor.
Yoğun yağışlar ABD’nin güney eyaletlerinden bazılarında lif bitkilerinin kalitesini bozarken, şiddetli sağanak Çin’in kilit üretim bölgesi Sincan’da mahsulü olumsuz etkiliyor.
Resmi verilere göre, Çin’in en büyük ihracatçı ülke ABD’den haftalık pamuk alımları, 23 Eylül’de sona eren dönemde son bir yılın en yüksek seviyesine çıktı.
Çin, Sincan bölgesinde yetiştirilen lif bitkilerine yönelik uluslararası tepkilerin arttığı bir ortamda, pandeminin neden olduğu gerileme sonrası küresel talepteki artış ile birlikte, ABD’den daha fazla ürün satın almaya yöneldi.
ABD’de Borsalar tarafından izlenen pamuk stokları Pazartesi günü yaklaşık bir yılın en düşük seviyesine indi ve üst üste 15 haftadır azalıyor.

 

Kaynak: https://www.bloomberght.com/pamukta-ralli-hiz-kesmiyor-2289354

Diğer Paylaşımlar

RAPORLAR