Küresel tarım sübvansiyonları iklim krizini ağırlaştırıyor

Birleşmiş Milletler bir raporunda her yıl çiftçilere verilen 540 milyar dolarlık küresel tarım sübvansiyonlarının yaklaşık yüzde 90’ının ‘zararlı’ olduğunu bildirdi.
Raporda tarımsal desteklerin halkın sağlığını tehlikeye attığı, iklim krizini artırdığı, çoğunlukla da kadın çiftçiler arasında eşitsizliğe yol açtığı belirtildi.
Reformlar olmadan sübvansiyonların 2030’a kadar 1.8 trilyon dolara yükseleceği, bunun da iklim krizini daha kötü hale getireceği ifade edildi.
Analize göre zengin ülkelerdeki ‘devasa’ et ve süt endüstrisi küçülmeli, düşük gelirli ülkelerde de kimyevi gübre sübvansiyonları azaltılmalı.
Son yıllarda yapılan analizler, 2020’de 800 milyondan fazla insanın açlık sınırında olduğu, 2 milyardan fazla insanın obeziteyle mücadele ettiği dünyada küresel gıda sisteminin çöktüğünü gösterir nitelikte. Toplam zarar ise yıllık 12 trilyon dolara ulaştı. Bu rakam, üretilen gıdaların değerinin üzerinde.
BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Yöneticisi Qu Dongyu “Bu rapor dünya çapında hükümetlerin tarımsal destek şemalarını gözden geçirmeleri, tarımsal gıda sistemlerini dönüştürmeleri ve 4 ana tema olan ‘daha iyi beslenme, daha iyi üretim, daha iyi çevre, daha iyi yaşam’ formuna ulaşabilmeleri için bir uyarı niteliğinde.” yorumunu yaptı.

 

Kaynak: https://www.bloomberght.com/kuresel-tarim-subvansiyonlari-iklim-krizini-agirlastiriyor-2287568

Diğer Paylaşımlar

RAPORLAR