İFMİB Başkanı Gören: Fındıkta rekolte tahminimiz 818 bin ton

İFMİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Gören ve Başkan Yardımcısı Muzaffer Taviloğlu’nun birlikte yaptığı açıklamada; 2021-2022 sezonu için fındık rekoltesinin 818 bin ton olacağı bildirildi.
Rekolte tahmininde, dikim alanlarının doğru tespit edilmesi oldukça elzem olduğuna dikkat çeken İFMİB Başkanı Ali Haydar Gören, “Batı Karadeniz Bölgesi’nde dikim alanları 230 bin hektara ulaştı. Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki 510 bin hektar alanla birlikte Türkiye genelinde toplam 740 bin hektar alanda fındık üretimi yapılıyor. Birliğimiz tarafından uzmanlara yaptırılan rekolte tahminlerine göre bu yıl Türkiye genelinde 818 bin ton rekolte bekliyoruz. Sektör paydaşlarından da beklentimiz; sürdürülebilir, kaliteli ve yüksek üretimin gerçekleştirilmesini sağlamak üzere politikalar oluşturulmasıdır” dedi. Gören, TMO’nun da son yıllarda başarı ile yürüttüğü regülasyon görevini hem üretici refahı hem de piyasa istikrarını gözeterek devam edeceğine inancımız tamdır” diye konuştu.
Türk ihracatçısının geride bıraktığımız 2019-2020 sezonunda 343 bin ton iç fındık ihracatı ile rekor kırdığını belirten Gören, fındık İhracatçıları olarak, yüksek rekoltelerde Türk fındığını nihai alıcı ile buluşturmak için üzerlerine düşen görevi her zaman yaptıklarını ve yapmaya da devam edeceklerini kaydetti. Yüksek rekolte olursa ürünün satılamayacağı ve elde kalacağı yolunda algı yaratılmaya çalışıldığına dikkat çeken Gören, “geçen yılki rekor ihracat rakamı ile yüksek rekoltenin pazarlanamayacağı algısını yıkmış olduk. Türk ihracatçısı yıllardır dünya pazarlarındaki liderliğin verdiği deneyime sahip. Bu nedenle rekolte ne kadar yüksek olursa olsun, Devletimizin uzun vadeli, sürdürülebilir ve dünya pazarlarında rekabet edebilecek fındık politikaları oluşturması halinde biz ihracatçılar daha fazla deviz girdisi sağlamak için üzerimize düşen görevi yerine getirecek güçteyiz” dedi. Gören, sonuna yaklaştığımız 2020-2021 fındık sezonunu ise 280 bin tonun üzerinde iç fındık ihracatı kapatacaklarını sözlerine ekledi.

 

Kaynak: https://www.bloomberght.com/ifmib-baskani-goren-findikta-rekolte-tahminimiz-818-bin-ton-2284410

Diğer Paylaşımlar

RAPORLAR