Elma Kara Leke Hastalığı Mücadelesi

Kültürel Mücadele

1. Dayanıklı kültivarların kullanımı.

2. Hastalığın ana inokulum kaynağı yere dökülen yaprak ve meyvelerdir. Hastalık ile iyi bir mücadele yapılmak isteniyorsa bunların toplanıp yok edilmesi gerekmektedir. Yada bu bitki artıkları derin bir sürümle toprak altına gömülebilir veya toprak dinitro birleşikler ile ilaçlanabilir. Bu tür önlem hastalığı tam olarak ortadan kaldırmaz, ama hastalığın inokulum kaynağıda büyük bir azalma görülür.

3. Hastalıklı dallar, özellikle sıracalı dallar budanarak uzaklaştırılmalı ve yok edilmelidir.

Kimyasal Mücadele

Hastalıkla kimyasal mücadelede başarılı olmak için her şeyden önce deneyimli, kontrollü ve iyi bir gözleme ve gözlemciye bağlıdır.

Özellikle elma yetiştiriciliği yapılan bölgede erken uyarı sistemi varsa, bunu uygulayan yetkili kişilerin talimatlarına göre hareket etmekte fayda vardır. Çünkü hastalık ile etkin bir mücadele fungal etmenin ascosporları olgunlaşma ve çıkış zamanlarının belirlenmesine ve bitkinin fenolojik durumuna bağlıdır. Sporların ilk olgunlaşma ve çıkış zamanları iyi tespit edilirse, bitkiler spor çıkışlarından hemen önce koruyucu bir fungisitler ile ilaçlanarak ilk enfeksiyonlardan korunulabilir.

Ağacın fenolojik durumu göz önünene alınarak da bir ilaçlama programı uygulanabilir.

İlk ilaçlama; Gözler kabarmaya başlayınca (%2 ‘ lik bordo bulamacı olabilir),

İkinci İlaçlama; Gözler açıldıktan sonra çiçek tomurcuklarının kırmızı uçları görülünce yapılabilir (% 1′ lik bordo bulamacı olabilir),

Üçüncü İlaçlama; Çiçekler açmadan hemen önce (%1 ‘ lik bordo bulamacı olabilir)

Dördüncü İlaçlama; Çiçek taç yapraklarının %95 döküldükten sonra yapılabilir.

Bu ilaçlamalardan sonra yapılacak diğer ilaçlamalar hastalığın durumuna ve geçen iklim koşullarına bağlıdır. Eğer havalar serin ve nemli geçerse sonraki ilaçlamalara 15 günlük aralıklar ile devam edilebilir.

Kimyasal Mücadelede Kullanılacak İlaçlar ve Dozları: İl/ilçe Müdürlükleri ve reçete yazma yetkisi bulunan kişilerce belirlenmelidir.

Diğer Paylaşımlar

RAPORLAR