ALOE VERA YETİŞTİRİCİLİĞİ

Aloe Vera ve Bitkisel Özellikleri

Aloe vera , Asphodelaceae (zambakgiller) familyasına aittir. Afrika kökenli olup, boyu 30-60 cm olan çok yıllık bir bitkidir. Geçmişte yüze olan faydaları fark edilmiş ve sonrasında cilt bakım ürünlerinde kendisine sıklıkla yer bulmuştur. Aloe vera bitkisi özellikleri oldukça fazladır. Bitkinin en önemli özelliklerinden bir tanesi yoğun nemlendirici etkisidir. Bu yoğun nemlendirici özelliği nedeniyle kozmetik ve cilt bakım alanlarında kendisine yer bulmaktadır.

Aloe vera

Aloe vera bitkisi şifalı olarak nitelendirilebileceği yerleri kabuk ve jel kısımlarıdır. Kabuk kısmı genellikle medikal alanlarda kullanılır. Jel ise yaprağın iç kısmından çıkar ve renksiz bir sıvıdır. İçeriğinde 12 vitamin, 20 mineral ve 10 amino asit bulunur ve bu anlamda oldukça fazla faydası bulunmaktadır.

Çiçeklenme Dönemi

Çiçeklenmesi fotoperiyotlar ve sıcaklıklar tarafından belirlenir. Güneş ışığı azaldığında ve sıcaklık düştüğünde Aloe vera çiçeğinin tomurcuklarının oluşumunun başlangıcı uyarılır. Aloe vera kışın çiçek açmaktadır. Çiçek tomurcuğunun kışın oluşması, yavaş büyümesi ve sarı çiçek şeklinde görünme zamanı ise ilkbahara denk gelmektedir. Aloe vera’nın çiçeklenmesi Aralık ayından Mayıs ayına kadar görülebilmektedir.

Ekolojik İstekleri

Işık İsteği : Her zaman güneş ışığı alan, aydınlık mekânlarda çok daha kolay büyüyüp gelişim göstermektedir. Bitkinin aydınlık ortamlarda yetiştirilmesi büyük önem taşımaktadır. Aynı şekilde yaprakları gün ışığının geldiği yöne doğru yönelebildiğinden ara ara saksıyı kendi çevresinde döndürerek her yerinin eşit şekilde uzaması sağlanmalıdır. Sera içerisinde ise yeteri kadar güneşlenmesi sağlanmalıdır.  

Sıcaklık İsteği: Soğuk havalara karşı pek dayanıklı olmasa da -70C’ye kadar yaşadığı bilinmektedir. Ancak, sağlıklı gelişimi için ortam sıcaklığının en az 10-15 C’ lerde bulunması gerekmektedir.

Toprak İsteği : Her çeşit toprakta yetişmelerine karşın, en uygun bitki gelişim ortamı, torf yada çiçek toprağı olarak adlandırılan torf ortamlarıdır. Organik madde içeriği ve geçirgenliği yüksek olan toprakta daha iyi bir gelişim gösterirler. Buna karşın doğrudan toprakta da yetiştirilebilmektedir. Saksı ortamında geliştirilecek ve hazır ortam kullanılmayacak ise, iyi bir bitki gelişimi için hacim olarak eşit miktarlarda yanmış ahır gübresi veya torf, kireçsiz killi toprak ve yıkanmış dere kumu karışımından oluşan harçta güvenle yetiştirilebilir.

Su İsteği : Aşırı su isteği yoktur. Özellikle fazla sulama yapıldığında hızla köklerinde çürüme meydana gelebildiğinden, sulama yapmadan önce toprağının tamamen kurumuş olması gerekmektedir.

Bitki Bakımı

Saksı Değişimi

Kullanılacak saksının drenajlı, altında delikler ve fazla suyun akacağı bir tabla bulunan bir saksı olması önemlidir. Aloe vera bitkisinin saksı ve toprağı yılda 1 kez değiştirilebilir ancak 2-3 yılda bir değişimi bile yeterli olmaktadır. Bu değişim için ilkbahar ayları (Nisan) ayı en verimli aydır.

Budama

Budama yapılması Aloe vera için çok iyi bir uygulama değildir. Ancak, sulama esnasında suyun yapraklara temas etmesi durumunda çürüyen yaprakların temizlenmesi budama olarak adlandırmaktadır.

Sulama

Sulama yaparken mümkünse aynı gün ve aynı saatleri seçmeye ve kullanılan sulama materyalini hep aynı miktarda doldurmaya dikkat edilmeli, mevsimsel farklılıkları gözetilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Kış aylarında çok daha az (haftada 1 gibi) sulamanın yeterli olduğu yazın kavurucu sıcakları altında gün aşırı ya da haftada en az 2 kez olacak şekilde sulanabilmektedir. Toprağı 1 gün içinde hızla kuruyorsa her gün de sulanmalıdır. Sulama yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri de suyun yapraklara temas etmemesidir. Çünkü yaprakları ıslanırsa bitki hızla çürüme eğilimi göstermektedir. Yapraklar bundan büyük zarar görmektedir.

Gübreleme

Bitkinin fosfor ihtiyacı azot ve potasyuma göre çok daha yüksektir. Özellikle amonyum nitratlı gübreler verilmelidir. İlkbahardan sonbahara kadar ayda bir kez sıvı gübre verilir. Bahar ayları boyunca çiçeklenmeyi arttırmak için kompoze gübrelerler tercih edilmelidir.

Hastalık ve Zararlıları Nelerdir? 

Zararlılar : Yaprakbiti, Beyazsinek, Kabuklubit, Unlubit gibi emici böcekler ve Kırmızı örümcek gibi akarlar görülen önemli zararlılardandır.

Hastalıklar : Kök çürüklüğü, Yumuşak çürüklük, Antraknoz, Pas, Yaprak leke hastalıkları ve Külleme görülen önemli hastalıklardandır.

Medicine. Aloevera on a white background

Aloe Vera Hangi Bölgelerde Yetiştirilir?

Dünya genelinde çok fazla yetiştirilen bitkiler arasında yer almaktadır. Aloe Vera bitkisi özellikle Akdeniz Bölgesinde, Antalya ili ve çevresinde yetişir. Aynı zamanda Ege Bölgesinde de sıklıkla yetiştirilen Aloe Vera bitkisi İzmir, Manisa ve Aydın çevresinde yetiştirilir. Tıp ve kozmetik alanında kullanılan Aloe Vera bitkisi özellikle Marmara Bölgesinde de sık sık yetiştirilir.

Aloe Vera’nın Zararları Nelerdir?

Kalp, böbrek ve karaciğer nakli gibi organ nakli geçirmiş olanların, iki yaşından küçük çocukların ağız yoluyla kullanmamaları gerekiyor. Aloe vera uzun süreli kullanımda potasyum kaybına neden olabiliyor. Meyan kökü gibi bitkilerle beraber kullanılmamalıdır. Polen alerjisi olan kişilerin ise ağız yoluyla veya haricen kullanımda çok dikkatli olmaları gerekiyor. Alkol kullanan kişilerde tüketilmesi zararlı olabilir.

Aloe Vera Yüze Faydaları Nelerdir?

Cildin ihtiyaç duyduğu bileşenleri sağlamaya yardımcıdır. Dokuların daha hızlı toparlanmasına katkıda bulunur. Cildin üst tabakasındaki sivilce ve akne gibi oluşumların engellenmesine yardımcı olur. Ayrıca cilt üzerindeki ton farklılıklarını eşitlemeye de katkı sunar. Cildi yatıştırıcı ve sakinleştirici bir etkisi vardır. Güneş ışınlarının cilde verebileceği tahribatı engellemeye yardımcı olur. Yüz bölgesinde daha canlı, aydınlık ve sağlıklı bir görünüm elde edilmesine katkıda bulunur.

Ticareti Nasıl Yapılır?

Bitkiyi satmak isteyenler için oldukça fazla seçenek vardır. Aloe vera fide halinde satılabilir ya da kozmetik firmalarına satışı gerçekleştirilebilir. Fide satış yapmak için ülke genelinde fide ihtiyacı olanlara satışı yapılabilir.

Aloevera yetiştiriciliği yapıldıktan sonra satışı oldukça daha kolaydır. Evlerde dekoratif olarak kullanılan aloe vera aynı zamanda bitkisel olarak bakım ürünlerinde de kullanılmaktadır. Bunun için evde aloe vera yetiştirmek bu bakımdan da tercih meselesi haline gelmektedir. Kullanış alanından dolayı çok tercih edilen bu bitkinin fide halinde satışı oldukça kolay hale gelmiştir.

Diğer türlü aloevera jeli satışı yapmak için üretimi hakkında teknik bilgiye ihtiyaç vardır. Aloe veranın jelinin özenle ve doğru çıkartmak oldukça önemlidir. Eğer jel çıkartma konusunda yetersiz kalınırsa ve özenle çıkartılmaz ise bitki olarak satışı gerçekleştirilebilir ve hazır aracılar ile iletişime geçilir. Bu aracılar belirli olan yüzde kar kesintisi ile aloe veraları alabilmektedir. Genellikle alınan aloe veralar gemiler arayıcılığı ile yurt dışına gönderilir. Kozmetik ürünlerde önemli yer edinen aloe vera bitkisinin üretimi de oldukça fazladır. Aloe vera yetiştiriciliği alanı her geçen gün artarak ve karlı bir oranla büyüme göstermektedir.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atmak İsterseniz;
Çilekte Kırmızı Örümcek Zararı
Aşılı Fide Nedir?
Otomasyonlu Modern Sera Sistemleri

Kaynakça;

  1. 2_ALOE VERA (Aloe barbadensis).pdf (agrobigen.com.tr)
  2. Başlık Düzeni (ankara.bel.tr)
  3. Aloevera Yetiştiriciliği | Bakımı, Çimlendirmesi ve Çoğaltması (cupy.net)

Diğer Paylaşımlar

RAPORLAR