Hasat ve Sonrasında Ürün Kayıpları Nasıl Engellenir ?

Tarımsal ürünlerin hasatta ve hasattan sonra tüketiciye ulaşana kadar ürün kaybını ve tüketirken israfı engellesek, dünyada aç insan kalmayacağını biliyor muydunuz?

Ülkemizde hasat ve hasattan sonra yaşanan kayıplar, ürüne göre değişmekle birlikte %15-50 arasında değişmektedir. Bir örnek vermek gerekirse sadece hasat sırasında hububattaki kaybımız yıllık 400 bin ton olarak hesaplanıyor. Yani bu kayıp 1 milyon 250 bin dekarlık alanı boşuna ektiğimizi, ya da 20 bin kamyon ürünü heba ettiğimizi söylüyor demektir. Bu da 2 milyon 150 bin kişinin bir yıllık buğday tüketimine eşdeğerdir.

Peki söz konusu ürün kayıpların azaltılması için neler yapabiliriz?

Meyve sebze gibi genellikle elle yapılan hasatlarda el işçiliğinin düzgün olması çok önemlidir. Ürünü ezmeden, çizmeden, çatlatmadan toplamak ve sap kısmını uygun yerinden kesmek hem kasalamada hem de taşımada kayıpları azaltmaktadır.  Ayrıca ürünü yetiştirirken gerektiği kadar gübre vermezsek hasatta ve sonrasında kayıplar artmaktadır. Mesela, domateste yeterince kalsiyum verilmediğinde hasatta %50’ye varan verim düşüklüğü yaşanmaktadır. Başka bir örnek vermek gerekirse patates ve soğana yeterince potasyum verilmediğinde depoda iken %30’lara yakın çürümelere  neden olmaktadır. Genel olarak, taze ürünlerin tamamında hasattan sonra tarlada geçen her gün, hatta her saatte, ürünün ağırlığı azalmakta ve raf ömrü kısalmaktadır. Ürünleri hemen soğuk hava depolarına veya pazara hızlı taşımalıyız. Ürünü uygun kasalara veya ambalajlara koymak da, nakliye ve dağıtım esnasındaki israfları azaltacaktır.

Daneli ürünlerde ise, bildiğiniz gibi, hasat, genellikle makinelerle, yani biçerdöverler veya harman makineleri ile yapılıyor. Bu ürünlerde hasat kayıplarını önlemek için, öncelikle hasadın çok erken veya geç yapılmamasına dikkat etmek gerekiyor. Ayrıca çok nemli, yağmurlu, rüzgarlı günlerde yapılan hasatlarda dane kaybı artacaktır. Mahsulün nem oranı için hasadın yapıldığı saat bile çok önemlidir. Ayrıca makinenin hızına, kalibrasyonu ve eleklerin iyi ayarlanıp ayarlanmadığına dikkat etmelisiniz. Makinenin arkasından, sapların altında dane kontrolü yapmalısınız. Daneli bitkilerde kırık oranı ve yabancı ot oranının da ürününüzün fiyatını düşüreceğini unutmayın. Eğer hasadınızı yapan operatörün, yani sürücünün eğitimi ve sertifikası varsa emeğinize de daha saygılı olacaktır.

 Fasulye, mercimek, nohut gibi baklagillerde elle yolma yapılacaksa, bitkinin kökünden koparılması ve öbeklerin düzgün yapılması da ürün kaybınızı azaltacaktır.

Ürün kayıplarını engelleyebilirsek hem kendimiz daha çok para kazanabiliriz, hem de milli kaynaklarımızı daha verimli kullanıp, israfı önlemiş oluruz. Böylece ülkemize, dünyadaki açlığa daha fazla fayda sağlarız.Yeter ki işimizi daha iyi yapalım. Daha bol mahsül için araştıralım, gayret gösterelim.

Ürünlerinizi güvenli bir şekilde satmak için ImeceMobil uygulamasını indirip Market Place özelliğini kullanabilirsiniz. 

Kaynak: Bu yazı Frankfurt School tarafından İş Bankası için hazırlanmıştır.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Diğer Paylaşımlar