Zirai don sonrası fındıkta rekolte düşüşü bekleniyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, geçen ay içinde yüksek kesimli ve bazı sahil kesiminde görülen don olayının açan fındık tomurcuklarına ciddi zarar verdiğini belirterek, “Ordu’da batı tarafından başlayarak, doğu bölgesine kadar o kuşakta önemli bir zarar var. Bu zarar da doğal olarak rekolteyi olumsuz olarak ciddi yönde etkileyecektir” dedi.
Bu yıl, Ordu ve çevresinde kış mevsiminde etkili olan sıcak ve güneşli hava, fındık ve diğer tomurcukların erken açmasına neden oldu. Geçtiğimiz ay içerisinde etkili olan kar yağışı sonrası, bazı bölgelerde görülen buzlanma ise, özellikle 200-600 rakım yükseklikteki fındıklara ciddi zararlar verdi. Bu bölgelerde yapılan hasar tespit çalışmalarında, yüzde 30 ile yüzde 90 arasında hasar olabileceği belirtildi.
Şu anda ziraat odaları ve tarım müdürlükleri ile beraber yapılan çalışmalar sonucunda Ordu’da fındık hasarının boyutu ile ilgili net rakamın kısa süre sonra belli olacağını ve bu zararın rekolteyi ciddi oranda etkileyeceğini ifade eden Soydan, “Ordu iline ne kadar zarar olduğu, kamuoyu ile paylaşılınca ortaya çıkacak. Hatta zararın, Giresun’un Bulancak ve Piraziz ilçelerine doğru da olduğunu açıkça görüyoruz. Ordu’da batı tarafından başlayarak, doğu bölgesine kadar o kuşakta önemli bir zarar var. Bu zarar da doğal olarak rekolteyi olumsuz olarak ciddi yönde etkileyecektir” şeklinde konuştu.
“Şuanda yapraklar açtığından hem don olayı, hem de dolu yağışında risk geçmiş değil” diyen Soydan, “Önümüzde belki soğuk hava riski devam ediyor. Hatta bundan sonra fındıkta dolu olaylarını yaşıyoruz. Fırtına ve rüzgarın da fındığa zarar verdiğini biliyoruz. Fındıkta hastalıklar, zararlılar ve bunların yanında kuraklığın da zarar verebildiğini biliyoruz. Fındık kolaylıkla harmana gelen bir ürün değil, üreticinin çok mücadele etmesi gerekiyor” diye konuştu. İHA

 

Kaynak: https://www.bloomberght.com/zirai-don-sonrasi-findikta-rekolte-dususu-bekleniyor-2277672

Diğer Paylaşımlar

RAPORLAR