Palm yağı fiyatları rekora yükseldi

Palm yağı fiyatları, Malezya’da stokların düşeceği beklentisi, güçlü talep ve önde gelen yetiştiricilerde üretiminin beklentilerin gerisinde kalacağı endişeleri gibi bir dizi yukarı yönlü faktörün etkisi ile yükselişini sürdürerek yeni bir rekor seviyeye daha ulaştı. Aralık vadeli palm yağı kontratları yüzde 3,8 yükselişle ton başına 4 bin 756 ringgite çıkarak gün içi rekor seviyesini test etti.
Ekim vadelilerin fiyatı 5 bin ringgit seviyesine sıçradı.
Tropik yağ fiyatları, küresel yağlı tohum darlığı dolayısıyla, soya fasulyesi, Kanada kanolası ve Avrupa kolza tohumu fiyatlarının da artması ile birlikte, Haziran ayındaki dip seviyesinden yaklaşık yüzde 40 yükseldi.
Bloomberg’in düzenlediği bir ankete göre, Malezya’nın palm yağı stoklarının, ihracattaki güçlü toparlanmaya karşılık üretimdeki artışın düşük kalacağı beklentisi ile, Eylül ayında önceki aya göre yüzde 0,5 gerilemesi bekleniyor.
İhracatın yüzde 38 artması beklenirken, üretim artışının, Eylül ayının en yüksek üretim sezonu olmasına karşın sadece yüzde 2,5 olması öngörülüyor. En büyük alıcı konumundaki Hindistan’dan gelen talep, nebati yağlarının yerel tatlılar, kızartmalar ve diğer ikramların yapımında kullanılmasından dolayı, festival sezonu öncesi yükseldi.
Çin’de, soya fasulyesi kırma tesislerinden bazılarının elektrik enerjisi darlığından dolayı üretimi durdurmaları nedeniyle soya fasulyesi üretimi düşebilir ve bunun sonucu palm yağı talebi artabilir.

 

Kaynak: https://www.bloomberght.com/palm-yagi-fiyatlari-rekora-yukseldi-2289109

Diğer Paylaşımlar

RAPORLAR